Projektsamfundet

Skiftet fra det strukturelle til det poststrukturelle paradigme, har i praksis betydet at det enkelte menneske er gået fra at blive motiveret og ledet af ydre påvirkninger og stimulus, til at blive ledet, motiveret og belønnet af indre stimulus. Kort sagt, tidligere var det chefen der sagde at du skulle på kursus, nu skal din indre kompetence/udviklings/coaching/belønnings “drift” fortælle dig hvornår der skal ske noget. Og det skal der hele tiden.

Vi arbejder i et projektsamfund, hvor den ene opgave afløser den anden, hvor vi aldrig er bare midlertidigt færdige eller i mål med vores udvikling, og hvor vi får at vide at vi kun bruger 10% af vores hjerne – så der er masser af rum til forbedring.

Og managementteologerne lover mere end Jesus gjorde: Vil Du have større selvtillid, være uimodståelig attraktiv og skabe grænseløs fremgang og rigdom? Vil Du ha’ uendelig energi og gennemslagskraft? Tag ansvar for Dine valg, arbejd med dig selv og dine kompetencer og bliv en succes. Det kan kun føre til stress.

Konsekvensen af dette er nemlig konstant udskillelse af stresshomonet kortisol i kroppen. Kortisol er at advarselsstof, som kroppen udskiller når der er fare på færde eller vi oplever nederlag. Vi trives fint med kortisol, når det bliver udskilt i små mængder og i begrænsede perioder. Men ikke når det kommer i store doser, med faste intervaller, så som hver dag på arbejdet.

Vi er kommet til at tænke og leve som om livet er uden begrænsninger, og de enkle sandheder som altid handler om at DU SELV kan skabe dig det liv du er beregnet til, er de selvsamme du bliver udsat for når du bliver tilbudt hjælp til at ‘håndtere’ din stress – kort sagt: Lær at give dig selv ros, anerkendelse og kærlighed, når nu ingen andre gør det.

Det postmoderne menneske udskiller på denne måde flere stresshormoner end behagelige ‘bonding’ hormoner som oxitocin og dopamin og det gør os syge!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s